22. feb, 2020

Potjes en dekseltjes

"Op ieder potje past een dekseltje" is een bekend gezegde en wil iets zeggen als "voor iedereen bestaat er wel een geschikte levenspartner".

Ik heb mijn 'deksel' bijna zes jaar geleden gevonden, maar heb nou niet de illusie dat dát altijd zaligmakend is! Er is hier in huis namelijk regelmatig een 'potjes en dekseltjes' oorlog gaande! "Wie heeft de pot van de pindakaas niet goed dichtgedraaid?!!" In ons geval een beetje overbodige vraag, want we leven hier met z'n tweeën, de honden eten geen pindakaas, mijn retreatgasten krijgen een heel ander ontbijt voorgeschoteld en in ogenschouw genomen dat 'hij' altijd heel secuur is, blijft er maar één schuldige over...moi!!
 
Het grappige is alleen; ik ben er iedere keer heilig van overtuigd dat ik deksels en doppen goed dichtdraai, maar begin me stiekem langzaam af te vragen of hier niet sprake is van een regelmatig terugkerende 'brainfog' die gelinkt is aan alles wat een schroefdop heeft! Maar aangezien ik een vrouw ben (en die hebben negen van de tien keer een weerwoord) geef ook ík me niet zomaar gewonnen.
 
"Ja, wie pakt er dan ook een pot bij de deksel op?!!' luidt mijn protest steevast. Dat onze potten in een diepe keukenlade staan en het daarom een veel voorkomende en misschien zelfs logische handeling is, vergeet ik voor het gemak even.
 
Toen ik onlangs op Facebook een conference hoorde van Nederlands cabaretier Ronald Groenemondt, over eenzelfde 'potjes en dekseltjes oorlog' die bij hém thuis plaats vindt kon je me weg dragen. Ik lag in een deuk. Niet alleen om de komische wijze waarop hij de situatie schetste en het (voor mij) absolute feest der herkenning, maar vooral om de wijze waarop hij 'wraak' nam...