30. nov, 2019

Pietenleuzen, plunderpubers of een patatje mét?

Hier in Spanje is mijn voornemen om geen (Nederlands) nieuws meer te kijken of te lezen, al net zo vaak gesneuveld als het voornemen om geen junkfood meer te eten. 'Nooit meer' en 'geen' zijn woorden die moeilijk  beklijven in mijn brein, maar het begrip 'met mate' gaat er (net als een kaassouflee en een patatje mét) op één of andere manier wél in. 

Alhoewel; ondanks 'die nieuwsmate', slaan met regelmaat verbazing en ontzetting ondertussen wel toe! Alleen de woorden 'Plunderpubers' en 'Pietenleuzen' al... Dat ze überhaupt bestaan?! Als je ze snel achter elkaar zegt bekt het best lekker, maar diezelfde bek valt open wanneer ik me verdiep in de herkomst van deze woorden. Dit gaat dus over mensen, die op enig moment in hun leven hebben besloten om afscheid te nemen van hun fatsoen en die er waarschijnlijk ook nog trots op zijn dat ze het nieuws halen. Verscholen op de tribune in een stadion, of vermomd met hoodies de stad in, slaan ze (gewapend of mondeling) toe en als het (hun) meezit verdwijnen ze weer in de anonimiteit. Hoe kansloos?!
 
Ik kan maar twee woorden bedenken voor dit soort figuren 'direct opsluiten'! Dit bekt misschien minder lekker dan eerdergenoemde titels, maar in mijn simpele optiek wel het enige dat zou moeten gebeuren. Gewoon Spartaans; op water en brood, zonder enige luxe en vervolgens een landelijk referendum uitroepen, waarin gestemd mag worden over nieuwe strafmaatregelen. Of is dit een té primaire gedachte, die gespuit wordt uit frustratie over wat ik tussen de bedrijven door lees en zie...?
 
Misschien toch maar kappen met dat nieuws volgen en me gewoon houden bij een kaassouflee en een 'patatje mét'!