12. okt, 2019

Columbus

Onlangs realiseerde ik mij dat ik, in tegenstelling tot de tijd dat ik in Nederland woonde, hier in Spanje geen enkele straatnaam ken (behalve die waar wij wonen). Ik weet locaties te vinden en daar houdt het echt mee op. Vraag mij dus niet naar een bepaalde 'plaza', 'calle', 'carrer' of 'cami' in dorp of stad. Werkelijk geen idee!

Deze constatering bracht mij in gedachten terug naar het 'Shell stratenboek' van vroeger. Een soort beduimelde bijbel, die in mijn auto steevast op de passagiersstoel naast mij lag. Let wel; twee keer dikker dan dat ik hem had gekocht, want alle ooit met de hand uitgeschreven routebeschrijvingen bewaarde ik erin. Beschrijvingen die ik schreef in een soort steno. Met kruizen voor stoplichten, pijlen voor rechts of links etc. én STRAATNAMEN! 
 
Daarna volgde de Tom Tom. Wat een uitvinding! Auto's werden zelfs opengebroken om hem te jatten en alleen al de aanwezigheid van een Tom Tom houder op je raam (als je de auto verliet) was al risicovol, want 'dan zou er wel eens een Tom Tommetje verstopt onder je stoel kunnen liggen'.
 
Toen ik gisteren de GPS op mijn telefoon instelde om mij naar een onbekende locatie te loodsen, moest ik aan Columbus denken. Die man had in 1492 geen idee waar hij (per boot onder Spaanse vlag!) naar toe ging of terecht kwam. Altans, wel een idee maar de eindbestemming bleek anders. Het was tegelijkertijd dé ontdekking van een nieuw continent. Vandaag, 12 oktober, wordt deze legendarische ontdekking in Spanje met een officiële feestdag en allerlei activiteiten herdacht. 'Dia de la Hispanidad'! 
 
Jaarlijks een vrije dag dus, omdat Columbus destijds géén GPS aan boord had...