10. aug, 2019

Middeleeuws?

Veel dorpen aan de Costa Blanca zijn gesticht tijdens de moorse bezetting. Wat heeft geresulteerd in Arabische namen, oude dorpskernen met overblijfselen uit die tijd en bij sommige het gevoel dat je in één sprong terug bent in de middeleeuwen.

'The medieval market' is hier dan ook een jaarlijks terugkerend fenomeen. Een grote avondmarkt, slingerend door de straatjes van het oude dorp. Vuurvreters, valkeniers, fakirs, kamelen, handelaren met allerhande koopwaar; alles wordt uit de kast getrokken ter bevordering van de 'medieval feestvreugde'. De gedempte verlichting en de versiering aan de huizen en in de straten maken het beeld compleet. Kortom: 'Welkom in de middeleeuwen!' En wij? Wij waren erbij...
 
Althans, totdat we na wat aankopen besloten om met vrienden op het dorpsplein aan te schuiven voor een hapje met drankje. De barbecues draaiden op volle toeren en grote pannen paëlla stonden op het vuur. De bekers werden gevuld en de plastic borden opgemaakt. Wij kozen voor sangria, twee porties patatas bravas en voor de heren wat spaanse worsten erbij. Gezellig werd er gekletst. Maar na een uur kwam de rekening (vier personen)... € 85,- !! 
 
In een klap concludeerden wij dat 'tapas' in de middeleeuwen blijkbaar een stuk duurder waren dan in het hedendaagse Spanje, waar René en ik die zelfde ochtend nog (na het bezoek aan de kapper) op een A1 locatie aan zee uitgebreid met zalm, toast, verse croissants, koffie en thee hadden ontbeten voor een tientje p.p. Had de inflatie sinds het jaar 1500 dan zo toegeslagen?!
 
Lachend om deze vorm van handel drijven én de ervaring sprongen we in de auto en koersten terug naar huis. Nog één blik achterom. "Dag middeleeuwen, hallo 2019. Blij om weer terug te zijn!"