18. mei, 2019

Therapie

Wij hebben drie Spaanse honden, waarvan één met een grote fanbase op social media en dat is Sproet. Over Sproet heb ik de afgelopen jaren regelmatig geschreven. Hoe hij bij ons is gekomen, wat voor kattekwaad hij heeft uitgehaald (en nog uithaalt) en vooral ook over hoe hij totaal zijn eigen gang gaat, zonder maar enige 'will to please'.

Wil hij met zijn grote kont bovenop je schoot neerploffen dan doet hij dat. Wil ik dat hij gaat zitten, dan gaat hij liggen of andersom en komen als je hem roept, terwijl hij het nut er niet van in ziet, is absolute verspilling van míjn energie.
 
Laatst grapte ik dat ik, naast de retreats die ik al organiseer, om Sproet heen een soort 'therapie' zou kunnen bouwen voor mensen die meer hun hart willen volgen. Mensen die niet langer willen pleasen, die niet langer willen luisteren naar anderen, die autonoom willen leven; kortom die zichzelf 'een Sproet' zouden willen noemen. 
 
Vijf dagen deze hond observeren, zijn gedrag spiegelen en daar ook nog eens van genieten, zou wel eens als een absolute bevrijding kunnen voelen en de start van een nieuw leven. Dat bij mij 'op schoot ploffen', dan wel graag achterwege laten maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel: 'Complete vrijheid in doen en beleving'.
 
Of Sproet voor dit nieuwe concept open staat, moet ik nog even checken. Maar het zou zomaar kunnen, dat hij - mits hij bij jou (!) op schoot neer mag ploffen - het voor één keer helemaal met mij eens is!