27. apr, 2019

Waar is het feestje?

Mijn socal media kanalen kleurden de afgelopen week langzaam oranje. Aankondigingen van festiviteiten die ter gelegenheid van koningsdag worden georganiseerd en uitnodigingen voor leuke feestjes zowel in Nederland als aan de Costa Blanca. Ik bekijk het allemaal vanaf een afstandje, maar kan die reuring rond die ene dag in het jaar waarin heel Nederland op zijn kop staat nog wel voelen.

Jarenlang ging ik ook op pad. Vieringen in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leiden etc. Met nog tienduizenden mensen slenteren over vrijmarkten,  koekhappend door het Vondelpark, kebab eten bij tentjes die tegenwoordig door de Keuringsdienst van Waren onmiddellijk op de zwarte lijst zouden worden geplaatst en kotsmisselijk uit een bakje van een of andere kermisattractie rollen om vervolgens bij een volgende kraam een suikerspin naar binnen te schuiven. 
 
Dit alles niet eerder dan, traditiegetrouw op televisie kijken naar leden van het koningshuis die zich in de regen (lijken te) vermaken met het kijken naar oud hollandse spelletjes, maar die volgens mij liever (Netflix bingend) op de bank zouden liggen met een alcoholische versnapering en een bitterbal in de hand.
 
Nederland eert vandaag haar koning en onze gemeente Benissa tien (!) dagen lang haar patroonheilige Puríssima Xiqueta. Stieren door de straten, vuurwerkshows waar Scheveningen een puntje aan kan zuigen, honderden mensen zingend door de straten en een dorp volledig op zijn kop.
 
In twee landen veel zielen, één gedachte; lang leve de lol!