26. jan, 2019

Transgenders, criminelen en stroopwafels

 

Verschillen tussen Nederland en Spanje worden mij niet alleen in de praktijk van het dagelijks leven duidelijk, maar vooral ook in de gesprekken die ik heb met onze tuinman Vicente. Hij is hier in de omgeving geboren en getogen en meer 'local' dan hij kan ik ze hier niet vinden.

Vincente is voor mij eigenlijk net zoiets als 'Google'. Als ik iets wil weten over  zaken die zich lokaal afspelen, bepaalde gebruiken, werklui die we nodig hebben voor verbouwingen, gerechten die ik wil klaar maken etc. dan raadpleeg ik hem. En heel grappig; net als bij Google komt er altijd een (uitgebreid) antwoord. 
 
Vincente vraagt op zijn beurt ook dingen aan mij. Hoe we omgaan met bepaalde zaken in Nederland, of het er altijd koud is, wat nou typisch hollandse gerechten zijn en de vraag of ik Nederland mis. Ook lachen we wat af. Meestal onder het genot van een kop koffie en een, zoals hij het noemt, 'galleta Holandesa'. In dit geval stroopwafels die ik hier gewoon bij de supermarkt haal, maar waar hij niet komt omdat hij zijn levensmiddelen op de markt of uit eigen tuin haalt.
 
Toen ons gesprek laatst van de hak op de tak ging en onderwerpen aan bod kwamen als transgenders, minder vlees eten omdat dat slecht is voor het milieu, files van meer dan 2000 km na drie vlokken sneeuw en een crimineel waar op dit moment in Nederland meer aandacht voor is dan voor het koninklijk huis, raakte hij het spoor bijster.
 
Hij pakte zijn bosmaaier en ging hoofdschuddend weer aan de slag terwijl hij lachend riep "doe mij die stroopwafels maar"!