5. jan, 2019

Koukleum?

Als ik op straat loop moet ik regelmatig grinneken om de diversiteit aan kleding van mensen in het straatbeeld. Zelf getooid in vest en laarzen, zit ik in deze periode op een terras vaak naast mensen met teenslippers en korte broeken terwijl ik kijk naar passerende locals met dikke jassen of bodywarmers aan.

Winter aan de Costa Blanca. Wat voor de een koud is, is voor de ander warm en andersom. En begrijpelijk! Met 16 graden in de zon, als je met drie graden in Noord Europa in het vliegtuig bent gestapt voelt bij aankomst als een warme douche. Maar 16 graden in een land waar de temperatuur minimaal zes maanden per jaar rond de 25 graden en (veel) hoger ligt, is wel lekker maar eigenlijk ook best fris. Laat staan diegenen die elders in de wereld (bijna) dagelijks vertoeven in een klimaat 'below zero' of 'up 40'. Ik sprak iemand uit Scandinavië en die huppelt in het voorjaar na weken van -25 graden bij +2 in een t-shirt rond en toen  ik Tess eergisteren vroeg of ze na ruim een maand Bali inmiddels gewend was aan de hoge vochtigheidsgraad daar, antwoordde ze "jazeker, ik heb vandaag een overhemd met lange mouwen aan want ik had het koud". De temperatuur was rond de 29 graden en het regende.
 
Terwijl ik dit schrijf is het 24 graden in de zon, 15 graden achter het huis en brandt binnen de houtkachel. Ik blijf het een grappig fenomeen vinden en trek één conclusie 'alles is relatief'!