5. nov, 2017

Rondje van de zaak


Een tijdje geleden las ik dat tachtig procent van de Spaanse automobilisten niet weet hoe zich te gedragen op een rotonde.

 
Of dat percentage helemaal klopt durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar als ik af ga op eigen ervaring kan ik stellen dat het er inderdaad 'niet vlekkeloos' aan toe gaat. Er bestaat namelijk grote verwarring over het nemen van de rechter- of linkerbaan, met name bij het verlaten van de rotonde en de rotonde recht oversteken lijkt ook heel normaal te zijn.
 
De aanwezigheid van de 'dames van plezier' maakt het er allemaal niet makkelijker op, want deze 'ro(ton)de missen' bevinden zich, in de regio waar ik woon, regelmatig náást een rotonde! Gezeten op een bureaustoel, stapel stenen met een kussentje of gewoon op de grond, kijken zij verleidelijk de wereld in en hopen, dat een bestuurder besluit de voor hen juiste afslag te nemen. En dat is dus niet naar huis! Geduldig wachten ze op wie hen meeneemt om vervolgens na gedane arbeid bij de rotonde terug te keren. Op zondagen is hun kantoor gesloten en liggen lege blikjes cola en Red bull, als stille getuigen, verlaten naast hun 'zetels'. 
 
Rotondes bij ons in Spanje. 'Niet vlekkeloos' krijgt ineens een heel andere betekenis...