24. dec, 2016

Ik zie een ster!

Toen ik een paar weken geleden in Nederland was en hoorde over de wateroverlast en overstromingen aan de Costa del Sol, moest ik denken aan 'onze' kerststerretjes. De plant waarmee ik een soort haat/liefde verhouding heb. Rood is namelijk niet mijn favoriete kleur en in het wit vind ik ze minder leuk. Maar met kerst horen ze er op een of andere manier toch bij en dan ná oud en nieuw gewoon wegwezen!

 
In Spanje hebben we aan deze sterretjes geen gebrek. Duizenden van deze plantjes domineren, vanaf eind november tot begin van het jaar, het straatbeeld en ondanks het feit dat de zon, die normaliter volop schijnt, in niets ons doet denken aan kerst, zorgen de 'sterretjes' toch voor wat sfeer. Rotondes, paseos, straten alles wordt er mee opgeleukt en in Malaga zag ik ze zelfs in de vorm van een kerstboom. Vandaar dat ik dacht, na het zien van beelden van de storm die had huis gehouden, "hoe zou het ze zijn vergaan..?" Met nadruk op 'vergaan' in het kolkende water', terwijl ze kort tevoren nog met man, macht en veel devotie de Spaanse grond in waren gegaan.
 
Bij terugkomst in Spanje, in de auto op weg naar huis, verliet ik de snelweg en mijn mond viel open... Er was vrijwel niets meer te zien van de schade die door het natuurgeweld was aangebracht. Alles was weer schoon en netjes in het dorp en de door mij 'gehate' maar toch ook 'geliefde' kerststerretjes pronkten weer als nooit tevoren op hun vaste plekken.
 
Kerst vier ik ook dit jaar in Nederland en bij mijn schoonmoeder staan de sterretjes niet op straat maar in de vensterbank. Nu alleen nog even wat water geven... Of toch maar niet?
 
Feliz Navidad!