5. nov, 2016

Picture perfect

Vorig weekend was het weer bijna zover... Het scheelde maar een haar of ik knalde boven op een auto, waarvan de bestuurder in de berm doodleuk foto's stond te maken van de omgeving. En ja, je leest het goed 'weer bijna zover' want het was niet de eerste keer. Vooral tijdens de zomermaanden sterft het hier van de 'bermtoeristen'. Mensen, die nadat ze de tolweg hebben verlaten, de bergen in gaan en acuut vergeten dat ze ooit hun rijbewijs hebben gehaald. Die denken dat je op een weg, die niet voorzien is van witte strepen, gewoon stil kan gaan staan, zich niet realiserend dat achterop komend verkeer met een gemiddelde snelheid van 70 km per uur aan komt sjezen. Nog gezwegen over tegenliggend verkeer en auto's die elkaar moeten kunnen passeren.

Betoverd door de onmetelijke schoonheid van het Spaanse landschap hier, lijkt bij bermtoeristen alle 'common sense' als sneeuw voor de zon te verdwijnen, wordt de auto op de weg stil gezet en komen de camera's tevoorschijn. Op het gemak schieten ze plaatjes en staan er niet bij stil dat het wel eens hun laatste zou kunnen zijn. Hun auto parkeren in een bocht of achter een heuvel heeft de absolute voorkeur en het geluid van mijn claxon, terwijl ik passeer, levert vaak niet meer op dan een geirriteerde blik, alsof ze willen zeggen "hou jij effe je gemak!".

Gierende hartkleppen krijg ik er van en daarom neem ik me iedere keer weer voor om de auto stil te zetten en ze bij te brengen dat dit echt niet kan. Helaas zou ik dan voor net zoveel gevaar op de weg zorgen, dus verder dan een scheldkanonade bij het passeren kom ik niet. Het blijft gewoon goed opletten én dit verhaal de wereld in gooien. Daarom, meneer en mevrouw 'bermtoerist', hierbij het verzoek om voortaan door te rijden en een plek te zoeken waar het wel veilig is om foto's te maken. Uw mooiste foto kan ook uw laatste zijn!

Of is dat de bedoeling?