29. okt, 2016

Ieder nadeel heb z'n voordeel

Eens in de zo veel tijd schrijf ik over Sproet. Onze vierpotige kolos van tachtig kilo, die al bijna twee jaar deel uit maakt van onze roedel. Sproet is een Mastin Español en dat ras staat bekend om zijn eigenzinnigheid. Met andere woorden, eerst kijken of iets werkelijk zin heeft en dan pas doen. In de categorie 'Oost-Indisch doof' scoort Sproet heel hoog.

Samen met onze twee andere honden struint hij dagelijks het terrein af. Soms zijn ze in geen velden of wegen te bekennen. Gaan zoeken heeft geen enkele zin, want waar moet je zoeken en roepen heeft nog minder zin want je stemgeluid gaat verloren. Sinds kort hebben wij de perfecte oplossing. Een scheepstoeter! Met een man, die alles bewaart kom je bij het opruimen van de garage namelijk nog eens wat tegen. Een zinken toeter, die hij gebruikte toen hij twaalf was en samen met zijn vader ging varen op de Reeuwijkse plassen.

Als een relikwie hangt dit verloren kleinood nu aan de deur van de poort en het blijkt te werken. We blazen twee keer op de toeter en op het geluid, alsof er een stoomboot uit Spanje vertrekt, komen drie honden aan rennen in de wetenschap dat hun eten klaar staat. Sproet voorop. Voor ons het bewijs, dat hij aan zijn oren dus niets mankeert.

Of ik in de loop van de tijd een gehoorbeschadiging aan deze dagelijkse handeling over houdt? Geen idee, maar... volgens Cruyff "heb ieder nadeel z'n voordeel". Kortom, probleem opgelost!