24. jan, 2016

Geitenkaas of lamsboutje?

 

Als we vanaf ons huis naar de hoofdweg rijden, duurt dat soms twee keer langer dan normaal. Naast geiten en schapen die regelmatig een 'roadblock' vormen hebben we ook te maken met het fenomeen 'groet je buren'. Of liever gezegd 'groet je buren, vraag hoe het met ze gaat, wissel de laatste nieuwsjes uit en wens ze tot slot een fijne dag'. Dit twee keer op een boerenweggetje van drie kilometer lang en je bent te laat op de plaats van bestemming.

Toch heeft het wel wat. Doordat we allemaal ver van elkaar af wonen, komt het voor dat je elkaar weken niet ziet.  Ondanks dat, is de onderlinge betrokkenheid groot. Klaar staan voor een ander en helpen waar nodig. Soms hangt er een geitenkaasje aan het hek, of krijgen de paarden extra hooi. Is er sprake van een trieste aangelegenheid, dan verspreid dit nieuws zich als een lopend vuurtje en leeft iedereen mee.

Echter, er schuilt een risico... Affectie voor een schattig lammetje bijvoorbeeld en dan spontaan in gebrekkig Spaans roepen "ik kan hem wel opvreten!" kan worden opgevat als "ik houd van een lekker lamsboutje op mijn bord". Hoe vreselijk is het dan, als er in plaats van een kaasje, de volgende dag een lammetje wordt bezorgd.. Eén die de zon niet meer ziet opkomen. Ik heb het gelukkig (nog) niet meegemaakt, maar deze bizarre ervaring komt uit zeer betrouwbare bron.

Beter een goede buur dan een verre vriend! Alhoewel