29. nov, 2015

Wonen op vakantie

Vanmiddag zat ik te lezen in het boekje 'Wonen op vakantie' van Esther Verhoef. Op komische wijze beschrijft zij het wel en wee van haar en haar gezin sinds hun emigratie naar het platteland van Frankrijk. Van alles passeert de revue. Het leven met dieren en insekten in en om het huis, het gewend raken aan lokale gewoontes en het ver weg zitten van de bewoonde wereld. Heerlijke verhalen, want niets van dit al klinkt mij vreemd in de oren!

Zo vertelt zij ook over haar zoektocht naar een nieuwe 'Loes'. Oftewel een nieuwe kapster, die 'haar' Loes uit Nederland zou kunnen vervangen. Ik begrijp het volkomen. Want wat moet je in den vreemde als een blik in de spiegel je leert dat een kappersbezoek geen overbodige luxe zou zijn, je dochter een opmerking maakt over de originele kleur van je uitgroei en vriendlief verdacht veel met zijn handen door je haar gaat. In dit geval niet als uiting van genegenheid, maar als subtiele hint dat iets wat doorsnee goed zit, toe is aan een onderhoudsbeurtje. Mijn haar! Mijn afwijking is, dat ik maar weinig kappers met mijn haar vertrouw. Ooit ben ik bij een kapperszaak naar binnen gelopen, verleid door het bord ‘knippen zonder afspraak’. Wat ze er niet bij vermeldden was dat 'zonder afspraak' ook betekende "en je weet ook niet hoe het uitpakt". In mijn geval liep het uit op een catastrofe, waar ik tot op de dag van vandaag niet meer aan herinnerd wil worden. Vanaf dat moment ben ik voor een kapper vreselijk, want niet gespeend van enige kennis van het kappersvak denk ik hem of haar te kunnen vertellen wat en hoe het moet gebeuren. Ooit merkte een klant, gezeten in de stoel naast mij, op "mevrouw, wat bent u lastig!" Ik keek haar aan en voordat ik iets kon zeggen antwoordde degene die mij knipte "deze mevrouw is niet lastig, ze weet gewoon goed wat ze wil". Haar briljante opmerking ben ik nooit vergeten en sindsdien dweep ik met deze uitspraak.

Maar terug bij het huidige vraagstuk "wie wordt mijn kapper in Spanje?". Sinds vanmiddag heb ik het antwoord. Het kleuren van mijn haar vertrouw ik toe aan kapster Maria in het dorp, maar het knippen geschiedt volgende maand in Amsterdam bij mijn eigen vertrouwde haarartiest Eyup!

Tot die tijd met een zak over mijn hoofd de straat op...