29. aug, 2015

FILELEED IN DE CAMPO

Fileleed in de campo

Met mijn vertrek naar Spanje in zicht, vraag ik me wel eens af wat ik - als ik daar straks langdurig ben - nou werkelijk NIET zal missen aan Nederland. Het antwoord is zo klaar als een klontje: files!!

Afgelopen donderdagavond was het weer zover.. Rond de klok van 18.00 uur in totaal meer dan 100 files in ons kikkerland. Niet alleen op snelwegen, maar ook op de toegangswegen. En ik stond er, zoals gebruikelijk, weer in! Zo'n fileavond dat je je auto zou willen verlaten om verder te gaan lopen, of om keihard te gaan toeteren als verkeerslichten op groen staan en er geen cm beweging komt in de kluwen van auto's die vast staan op een kruispunt.

"Straks is het allemaal anders.." bedenk ik mij in de tijd dat ik stil sta. Dan woon ik in de 'campo' tussen de boeren. Als we 1x per uur iemand voorbij zien komen is het veel en met dagelijkse files rond de grote steden heb ik niets te maken. Alhoewel, ineens schiet mij een moment te binnen dat ik naar de luchthaven moest. Ik vloog die avond terug naar Nederland en we vertrokken te laat van huis. We waren nog niet de bocht om en ja hoor...FILE! De geiten van de buurman waren op weg naar hun weitje en waren niet op de hoogte van mijn vliegschema. Op hun dooie gemak, hier en daar knabbelend aan wat gras, verplaatste de kudde zich voort. We konden niet anders dan rustig volgen en hopen dat ik op tijd op de luchthaven zou zijn. En dat lukte, maar op dat moment realiseerde ik mij wel dat 10 minuten vertraging op een landweggetje bij 'lastminute' vertrek van huis, bepalend kan zijn voor het halen van je vlucht.

En dan gaat mijn telefoon. "Ben je al thuis?" Mijn lief belt uit Spanje. Benieuwd om te horen hoe mijn dag is geweest. Terwijl ik bijna hysterisch terug schreeuw dat ik die files niet meer trek zegt hij rustig "schat, maak je niet druk! Ik had vanmorgen een belangrijke afspraak, maar ik kwam te laat. Een schaap had besloten om te gaan bevallen op het weggetje en ik kon niet anders dan wachten en toe kijken totdat de bevalling klaar was en de pasgeborene op eigen pootjes weg wandelde. Fileleed heb je overal!"

Need I say more (-: ?