22. aug, 2015

IK GA OP REIS EN IK NEEM MEE...

"Ik ga op reis en ik neem mee.."

Als ik deze zin hoor denk ik aan vroeger. Aan de tijd dat verjaardagspartijtjes gevierd werden met ranja limonade, chips en spelletjes als koekhappen, spijkerpoepen, zakdoekje leggen en het spel waarbij er een aanslag gedaan wordt op je geheugen. Het heet "Ik ga op reis en ik neem mee.." Iedereen in de kring bedenkt om de beurt een voorwerp en uiteindelijk, na een aantal rondes, raak je vanzelf het spoor bijster als je in woorden moet reproduceren wat je medefeestgangers dan wel niet mee willen nemen op hun reis.

En nu ben ik wederom het spoor bijster! Want wat neem je mee op reis als je hebt besloten om je 2500 km verderop te vestigen in een ander land, waar een bestaand huishouden op je wacht, waar kasten voor je zijn vrijgemaakt maar waar nog niets is dat je herinnert aan de voorafgaande 52 jaar van je leven. Van welke spullen neem je afscheid? Ondanks het feit dat je ze al zes verhuizingen met je heb meegesleept in de volle overtuiging dat je er échtt geen afscheid van kan nemen. Wat laat je achter in een huis waarvan je nog niet weet of je het gaat verhuren of dat je straks misschien toch de luxe hebt om het te kunnen gebruiken als pied a terre?

Het houdt me bezig... De achterkamer is veranderd in een soort depot waar naast reeds aanwezige spullen, inboedel is gestort afkomstig uit ons huis in Turkije. Dat huis werd onlangs verkocht en ook daar bevond zich 'materiaal' (-:  waarvan ik geen afscheid wilde nemen. In mijn kasten wachten herinneringen uit vervlogen tijden. Voorwerpen die misschien al jaren niet zijn aangeraakt, maar die ik domweg niet in een afvalzak wil dumpen of bij de kringloop wil afgeven.

"Does it spark joy?" vraagt Marie Kondo een Japanse opruimgoeroe wiens boek 'Opgeruimd' momenteel een internationale bestseller is. Zij is namelijk van mening dat je alleen moet bewaren (in mijn geval "meenemen") waar je hart werkelijk een sprongetje van maakt.

Ik zucht..! Misschien eerst dat boek even lezen en dan pas gaan inpakken..